Basketballen

Nu het zonnetje eindelijk weer om de hoek komt kijken en we langzaam ons huis weer mogen verlaten. Is het misschien tijd om weer een te kijken naar een basketbal om lekker met je vrienden buiten een balletje te gooien. 

Verschillende maten

Basketballen zijn er in verschillende maten. Een basketbal voor heren is anders dan een basketbal voor dames of voor kinderen. Dit heeft te maken met de maat en het gewicht. Welke maat bal je nodig hebt verschilt dus per persoon. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt met welke bal voor wie geschikt is. 

  • Meisjes tot 14 jaar spelen met een maat 5. 
  • Meisjes vanaf 14 jaar spelen met een maat 6.
  • Jongens tot 12 jaar spelen met een maat 5.
  • Jongens vanaf 12 jaar spelen met een maat 6.
  • Jongens vanaf 14 jaar spelen met een maat 7.

Indoor basketbal

Een indoor basketbal is geschikt om binnen te gebruiken. Het belangrijkste aan een indoor basketbal is het materiaal. Een indoor bal is gemaakt van leer of van een bepaald kunstleer, bijvoorbeeld polyurethaan of PVC. Dit zijn materialen die goed functioneren op hout en kunststof en dus geschikt zijn voor indoor gebruik. 

Outdoor basketbal

Een outdoor basketbal is geschikt om buiten te gebruiken. Buiten basketbal je vaak op straat of een asfalt veldje. Deze ballen worden juist van rubber gemaakt. Dit materiaal zorgt voor duurzaamheid en controle over de bal.

In/outdoor basketbal

Een in/outdoor basketbal wordt gemaakt van rubber of kunstleer. De naam zegt het al, deze bal is geschikt voor zowel buiten als binnen. Ideaal voor als je in de zaal speelt of als je buiten een balletje gooit met je vrienden. 

Basketbal onderhoud

Een bal moet de juiste luchtdruk hebben. De luchtdruk heeft invloed op hoe je de bal stuurt, draait en stuitert. Als basketballen te hard of te zacht zijn, dan speelt dat niet lekker. Is je bal te hard? Dan stuitert die waarschijnlijk alle kanten op. Is je bal te zacht? Dan komt de bal bijna niet van de grond en is het dus lastig om de bal te sturen. Het is dus verstandig om altijd een ballenpomp mee te nemen, want je wil niet dat jouw bal te hard of te zacht is als je met je vrienden een wedstrijd speelt.