De waarde van beleggen

Heb jij wel eens nagedacht over beleggen? De kans is groot dat jij hier de laatste tijd steeds meer over hebt gehoord. Beleggen is iets wat steeds meer mensen doen. Dit heeft te maken met de invloed van sociale media en met de inflatie en lage rente die momenteel gaande is. Door de lage rente groeit je geld niet op de bank. Verder neemt de reële waarde van het geld af door de inflatie. Geld dat je nu op de bank hebt staan is over een jaar minder waard. De oplossing hiervoor is beleggen. Beleggen in aandelen of in obligaties. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je geld wel groeit. Natuurlijk gaat obligaties kopen niet zonder risico’s. Daarom is het verstandig om van tevoren voldoende hierover te lezen en voldoende kennis te hebben.

Aandelen en obligatie


Als het gaat om beleggen worden aandelen en obligaties nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nou het verschil? Het is zo dat je door een aandeel eigenaar wordt van een bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, maak jij ook winst. Als het bedrijf verlies maakt, maak jij ook verlies. Bij obligaties gaat het niet om eigendom zijn van een bedrijf maar om een lening aan een instantie. Jij kiest er dan als individu voor om geld uit te lenen aan een overheidsinstantie of aan een bedrijf. Dit bedrag krijg jij dan als het goed is later weer terug met rente. Je leent geld uit tegen een periodieke rente en de instantie die jouw geld ontvangt is verplicht het geld weer terug te betalen.


Geld opzijzetten


Voor het kopen van obligaties en voor beleggen in het algemeen geldt dat het erg belangrijk is om geld apart te zetten. Het is namelijk zo dat het beleggen niet ten koste moet gaan van het geld dat jij overhoudt om aan je vaste lasten te voldoen. Het geld dat jij gebruikt om te beleggen moet in principe geld zijn dat over is. Als jij je huur of hypotheek al betaald hebt dan kan het verstandig zijn om te beleggen met geld dat normaal gesproken op de bankrekening eindigt of gebruikt wordt om kleding te kopen.

Brokers vergelijken


Obligaties kopen bij een broker is een bekende manier en aangezien er verschillende brokers zijn is het belangrijk om brokers te vergelijken met elkaar. Dit doe je door gebruik te maken van CompareAllBrokers.com. Een platform waarop het mogelijk is om meerdere brokers te vergelijken met elkaar.

Brokers


Als jij obligaties wilt kopen dan is dit natuurlijk niet zonder risico. Daarentegen is dit voor vele mensen wel een succes en heb je met obligaties de zekerheid dat je op jaarlijkse basis rente ontvangt. Het kopen van obligaties doe jij via een platform. Het gaat meestal via een broker. Dit is een soort tussenschakel waaraan jij aangeeft welke obligaties jij wilt kopen en voor welke termijn. Vervolgens zal dit aansluitend op jouw persoonlijke wensen gebeuren. Daarnaast is het mogelijk om obligaties te kopen bij een beleggingsfonds. Als jij besluit om obligaties te kopen dan is het tenslotte verstandig om risico te spreiden. Kies ervoor om niet al jouw geld te investeren in één obligatie maar investeer in meerdere obligaties. Op deze wijze verminder jij het risico en vergroot jij jouw kansen op financieel succes.