Het verhaal van anijsblokjes

In 2016 stopte De Ruijter met het maken van anijsblokjes. Een kapotte machine en het gemis aan nieuwe onderdelen tekende het einde van dit ooit zo populaire product. Een domper voor veel mensen gezien ze zweerden bij de smaak van deze blokjes, waar de alternatieve van De Ruijter niet aan konden tippen. Maar aan het, voor sommige, zo tragische einde zat ook een verhaal vooraf. Want waar komt dit oer-Hollandse product precies vandaan?

De geschiedenis van anijsblokjes

Anijsblokjes wordt gebruikt om anijsmelk te maken. Anijsmelk wed oorspronkelijk met anijszaad gekookt. Anijsmelk is een typisch Nederlandse drank welke voornamelijk populaire was in de Noordelijke provincies. Een lekker warme drank om te nuttigen tijdens de koude wintermaanden. De Ruijter maakte het maken van anijsmelk een fluitje van een cent door de introductie van anijsblokjes in 1928. Een schot in de roos, want het product heeft bijna 100 jaar zijn plaats in de supermarkt weten te houden. Wat voor iedereen die niet bekent is met de ijzerharde concurrentie in het supermarktlandschap een hele prestatie is te noemen.

Nog steeds een graag gezien product

Het gemis van anijsblokjes komt zoals gezegd ook niet van een gemis aan behoefte, maar een kappotte machine. Dat anijsmelk nog graag wordt gedronken, blijkt uit het feit dat er nog verschillende alternatieve in de winkel zijn te vinden. Anijshagel, anijsbladen en gestampte muisjes kunnen allemaal worden gebruikt om op een makkelijke manier van je warme kop melk, anijsmelk te maken. De kenner proeft alleen het verschil tussen deze alternatieven en de geliefde anijsblokjes. Een eeuwig gemis… of toch niet?

Een alternatief voor anijsblokjes is niet nodig

Voor iedereen die maar niet over de kapotte machine en daardoor het einde van de anijsblokjes van De Ruijter kan heenkomen is er goed nieuws: vandaag de dag zijn er partijen opgestaan die het heft in eigen hand heeft genomen en de geliefde blokjes weer zijn gaan maken. Wil je daarom weer terug naar die smaak van toen? Bekijk dan de anijsblokjes van Hakhoning. Met de hand gemaakt en volledig volgens authentiek recept. Dichterbij de anijsblokjes van vroeger kom je niet!