Je eigen bedrijf? Schrijf een businessplan

Een eigen bedrijf starten, we dromen er allemaal wel eens over. De hele dag doen wat jij denkt dat juist is, werken voor een bedrijf dat tot in alle puntjes precies zit zoals jij wilt, je eigen salaris beheren. Het klinkt allemaal heel goed. Toch laten veel mensen het daarbij, een droom voor later. Het opstarten van een bedrijf is grote drempel. Maar je kunt vandaag al beginnen met het opschrijven van een plan, nooit geschoten is altijd mis. Dit artikel is bedoeld om te tips te geven om van die losse dromen een sterk plan te maken.

Geloof in je idee

Een goede onderneming staat of valt gebaseerd op de sterkte van het idee. Als jij geen duidelijk beeld hebt over wat je wilt bereiken, dan kun je ook niet verwachten dat jouw toekomstige klanten dat gaan weten. Dat zullen ze merken, en dan kiezen ze gewoon voor een concurrent. Blijf dus sterk in je schoenen staan en geloof in je idee. Het is dan wel essentieel dat je realistisch blijft. Bepaalde types bedrijven zijn gewoon niet zo winstgevend als andere, en dit moet je accepteren en opnemen in je plan. Er word echt niet verwacht dat elke nieuwe onderneming een miljoenenbusiness wordt.

Kies een focus

Grote kans dat je geen diepe kennis hebt over het opzetten van een plan of bedrijf. Dit is helemaal niet erg, focus je in het begin op wat je al wel weet. Dus heb je een goed idee? Werk het uit en laat het financiële plaatje nog even achterwege. Een goede ondernemer put ook veel kennis uit zijn of haar netwerk, dus probeer mensen te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Niet te perfectionistisch

Een groot deel van het ondernemerschap is simpelweg ‘doen’. Uiteraard moet je weten waar je mee bezig bent, maar vaak loop je alleen maar veel kansen voorbij als je te lang achter je laptop blijft zitten. Soms hoef je dus niet altijd alles tot in de verste puntjes uitgewerkt te hebben, vaak komen dat soort details sneller als je er daadwerkelijk mee bezig bent. Succes!

Voor meer handige businesstips kijk je op zakelijketips.nl