Kind leren fietsen: tips en tricks!

Het is een uitdaging, maar als je het goed doet kun je er volop van profiteren: je kind leren fietsen. Er komt een moment dat jouw zoon of dochter niet meer achterop gaat en zelf gaat leren fietsen. Een goede kinderfiets en goede lessen: meer heb je niet nodig wanneer je jouw kind gaat leren fietsen. Hier vind je goede tips en tricks om jouw kind te leren fietsen.

1: Toon vertrouwen

Het is belangrijk om je kind het vertrouwen te geven wanneer je hem of haar gaat leren fietsen. Op deze manier groeit ook het zelfvertrouwen van je kind en zal het hem of haar vaak makkelijker afgaan. Gaat het niet meteen goed? Blijf dan zelf rustig en blijf vertrouwen tonen: zo leert je kind het veel sneller. Bij een valpartij is het belangrijk er niet teveel drama van te maken en je kind aan te moedigen weer op te stappen. Is je kind nog niet toe aan fietsen? Dan is het belangrijk dit niet te pushen. Wacht tot je kind hier aan toe is.

2: Vooruit kijken

Je kind moet goed vooruit kijken tijdens het fietsen. Ze zijn vaak geneigd om naar van alles om zich heen te kijken, behalve naar de weg voor ze. Het is dan ook erg belangrijk om jouw kind te leren naar voren te kijken, zodat ze eventuele obstakels goed aan zien komen. Ook is het belangrijk je kind te leren op tijd te remmen, om zo ongelukken te voorkomen. 

3: Extra veiligheid

De eerste meters met de fiets zijn voor zowel jou als je kind al spannend genoeg. Daarom kun je ervoor kiezen om een sjaal om het middel van je kind te binden en als teugels te gebruiken. Je geeft je kind hiermee een veilig gevoel en daarnaast is het ook nog eens een stuk beter voor je rug.