Duurzamer leven

Heel veel mensen zien al in dat het nodig is om duurzamer te gaan leven. Het milieu verslechterd en het klimaat gaat achteruit. Er wordt vaak geroepen: ‘we moeten verduurzamen! Maar hoe doe ik dit en wat zijn de eerste stappen die ik kan zetten naar een duurzamer leven? Ik ga het je allemaal uitleggen in deze blog.  

Recyclen

Hoe vaak koop jij iets nieuws? Misschien wel een cadeau voor je vrouw of wat speelgoed voor je kind. Er worden constant grondstoffen uit het milieu gehaald om nieuwe producten te maken. Hierdoor wordt het milieu uitgeput met alle gevolgen van dien. We kijken er vaak niet naar om als we wat leuks bestellen maar het heeft wel degelijk impact. Koop daarom producten die zijn gemaakt van gerecycled afval. Voor deze producten zijn namelijk geen nieuwe grondstoffen uit de natuur gehaald.  

Scheiden van afval

Als je het nog niet doet is het scheiden van je afval een hele goede manier om te verduurzamen. Als je de recyclebare materialen apart houdt kunnen er nieuwe producten van gemaakt worden zonder dat het de natuur schaadt. Het is doodzonde als recyclebare materialen bij het restafval terecht komen. Voor al het materiaal dat niet wordt hergebruikt moet uiteindelijk weer nieuwe grondstoffen uit de natuur gehaald worden. Je kan beginnen met het scheiden van je afval door de afvalwijzer in jouw regio te bekijken en meerdere prullenbakken aan te schaffen. 

Groen gas

Van een groot deel van het afval kan groen gas gemaakt worden. Alle gft-afval zoals etensresten en mest kan worden omgezet in biogas. Dit is een duurzame vorm van gas die niet uitputtend is voor het milieu. Dit is ook een goede manier om nog duurzamer te leven. Ga dus nog even zitten voor de energiezaken. Wat je verbruikt aan gas per jaar is hetgeen dat je niet meer nodig hebt van moeder natuur. Voortaan komt het uit de afvalhoop die elke dag bijgevuld wordt. Het milieu is je dankbaar! 

Lees onze andere blog om te leren hoe je kan verduurzamen door het besparen van water.