Je kruipruimte isoleren: bekijk nu de voordelen, de mogelijkheden en de kosten!
Wil je je huis beter isoleren, dan is het goed om eens te bekijken of het isoleren van de kruipruimte van jouw woning voor jou een mooie oplossing is. Steeds meer mensen laten dit doen, vaak door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Wil je weten welke voordelen kruipruimte isolatie heeft, welke mogelijkheden er zijn om deze ruimte te voorzien van isolatiemateriaal, en wat de kosten zijn om dit te verzorgen? Lees dan dit artikel even door, en we helpen je alvast aan de informatie die je moet hebben om goed beslagen ten ijs te komen!
Dit zijn de voordelen van kruipruimte isolatie
Je eigen woning isoleren is al jaren steeds populairder aan het worden. De trend is dat alles steeds duurzamer moet worden, en dat is alleen maar toe te juichen. Het isoleren van je kruipruimte en het aanbrengen van vloerisolatie is een goed manier om je huis of bedrijfspand duurzamer te maken. Welke voordelen heeft kruipruimte isoleren in de praktijk? Hieronder hebben we even een lijstje voor je gemaakt, zodat je kunt zien of een of meerdere voordelen ook voor jou aantrekkelijk zijn.
- Besparen op je stookkosten
Isoleer je de kruipruimte onder je huis / vloer, dan kun je rekenen op een forse reductie op je stookkosten. Het aangebrachte isolatiemateriaal zorgt er namelijk voor dat de kou uit de grond minder je huis intrekt en je dus minder hoeft te stoken. Dit is voor veel mensen de belangrijkste reden om de kruipruimte op te vullen met isolerend materiaal. De besparing die je jaarlijks kunt realiseren op je stookkosten kunnen oplopen tot enkele tientallen procenten. Hierdoor hou je elk jaar vele euro’s in je zak, en zeker op de lange termijn (op 10, 20 of meer jaar bekeken) kun je dus echt veel geld besparen! Volgens Milieu Centraal levert vloerisolatie jaarlijks een besparing van 170 tot 330 euro op de stookkosten, afhankelijk van of je een gewone middenwoning hebt of een vrijstaande woning met een groter vloeroppervlak.
- Vochtige en koude lucht uit de kruipruimte tegenhouden
De geïsoleerde kruipruimte voorkomt dat er vocht en tocht uit de kruipruimte je woning binnen kan trekken. Dat is fijn, want dat zorgt voor een behaaglijkere atmosfeer in huis, en bovendien zal je houten vloer (als je deze hebt) niet meer gaan rotten als gevolg van vocht.
- De warmte blijft beter in je woning hangen
Nog los van de besparing op de stookkosten die het isoleren van de kruipruimte met zich meebrengt blijft de warme lucht in je woning (met name op de begane grond) veel beter hangen. Ook dat zorgt voor extra wooncomfort! Je huis is dus makkelijker op dezelfde temperatuur te houden, en het koelt minder snel af.
- De cv-ketel of warmtepomp hoeft minder te werken
Hoeft er minder gestookt te worden door betere isolatie van de woning, dan hoeft je ketel of warmtepomp ook minder te werken. Dat is gunstig voor de levensduur van je ketel of warmtepomp, en kan je dus ook daar een financiële besparing opleveren.
5. Beperking van huisstofmijt
Huisstofmijt gedijt beter in een wat koudere en vochtigere omgeving. Is de kruipruimte gevuld met isolatiemateriaal dan maakt de huisstofmijt daar geen goede kans meer, en zul je er dus ook minder last van hebben in je huis.
Uiteraard zijn er nog wel meer voordelen te noemen, maar dit zijn een aantal van de belangrijkste voordelen die er te noemen zijn.
Welke isolatiemogelijkheden zijn er?
Er zijn diverse mogelijkheden om de kruipruimte te isoleren. Zo kunnen er bijvoorbeeld schelpen worden ingebracht in de ruimte via een pomp. Het grote voordeel van schelpen is dat ze van nature zeer sterk isoleren, alleen verliezen ze hun isolatiewerking als ze onder water komen te staan, en dat is meteen een grote beperkende factor. Een tweede methode die vaak wordt toegepast zijn isolatieparels. Dit zijn parels van piepschuim. Ook dit is een goede methode om te isoleren, zeker als de kruipruimte vaker vol met water staat. De piepschuim parels blijven dan namelijk drijven op het water en ze hebben niet te lijden onder het water in hun isolerende werking.
Een derde mogelijkheid om de kruipruimte te vullen met isolatiemateriaal is isolatiechips. Deze bestaan uit waterstof en koolstof. Ook deze methode is populair, maar feit is wel dat de isolerende werking van deze isolatiechips erg beperkt is. De vraag die zich daarom opdringt is of je überhaupt voor deze isolatiemethode zou moeten kiezen nu isolatie tenslotte je hoofddoel is als je je kruipruimte gaat isoleren. Isoleren met schuimbeton is dan nog een vierde methode waarvoor kan worden gekozen. Schuimbeton als isolatiemateriaal gebruiken voor de kruipruimte is in onze ogen de allerbeste methode, en beter dan de hiervoor genoemde drie methodes. We maken nu een opsomming van de voordelen van deze methode.
Voordelen van het isoleren van de kruipruimte met schuimbeton:
- Relatief goedkoop
- Zeer goede isolerende werking
- Licht, maar daarentegen toch heel sterk en daardoor een duurzame methode voor de lange termijn
- Zelf-nivellerend
- Milieuvriendelijk, en ook te recyclen
- Zeer goede werking tegen vocht en schimmel
- Is goed bestand tegen vorst en dooi
- Al binnen 2 dagen kun je erop lopen.
Wil je jouw kruipruimte ook aanpakken met een opvulling van schuimbeton? Neem dan eens contact op met Woodstock Vloeren uit Obdam. Dit is dé specialist in Nederland op het gebied van kruipruimte isolatie met (Isopact) schuimbeton. Kijk hieronder ook eens naar het proces van het isoleren van de kruipruimte in deze toepasselijke YouTube video:
De kosten voor het isoleren van je kruipruimte
Last but not least zijn ook de kosten belangrijk als je eenmaal het besluit hebt genomen om je kruipruimte te isoleren. Hoe de kosten exact uitvallen voor jouw woning is vooraf niet precies te zeggen, maar je kunt wel alvast een indicatie krijgen door de volgende formule te hanteren:
Aantal m2 vloeroppervlakte x 0,50 (diepte van de kruipruimte). Vervolgens kun je het aantal kuubs wat uit deze formule komt vermenigvuldigen met de kuubprijs. De prijs per kuub is zo’n 40 tot 90 euro. Zoals je ziet heb je dan een indicatie van de totale prijs om je kruipruimte te vullen met duurzaam schuimbeton, waarbij de eindprijs sterk afhankelijk is van het aantal vierkante meters van de vloer. Voor de exacte prijs kun je het beste even een offerte laten maken bij een specialist als Woodstock Vloeren. Dan weet je vooraf waar je aan toe bent, wat de prijs is, en wat de mogelijkheden zijn. En wist je dat je je kruipruimte ook verder kunt laten uitdiepen, tegen meerprijs?
Korting op het isoleren van jouw woning, waaronder dus op bodemisolatie? Vanaf 04 januari 2021 is de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing van start gegaan. Deze ISDE is dus een subsidieregeling die mogelijk ook voor jouw situatie interessant kan zijn. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt af van de grootte van het vloeroppervlak dat geïsoleerd moet worden, en ook van de isolatiewaarde. Of je in aanmerking komt kan Woodstock Vloeren je ook prima uitleggen. Wil je zelf berekenen hoeveel voordeel je uit deze subsidieregeling kunt halen? Kijk dan ook eens bij deze rekentool van de overheid, om zo alvast een indruk te krijgen hoeveel subsidie je kunt krijgen uit deze regeling.