Wat zijn de arbeidsvoorwaarden van een payrollmedewerker?

In het algemeen kun je zeggen dat voor payroll dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden als voor vaste werknemers die in dienst zijn bij de organisatie. Dit betekent dat payrollmedewerkers recht hebben op vakantiedagen, verlofregelingen, scholingsregelingen, de ketenregeling van het bedrijf en een eventuele 13e maand. Ook hebben payrollmedewerkers recht op dezelfde doorbetaling van loon als ze ziek worden.

Een belangrijk verschil tussen payrollmedewerkers en werknemers die in dienst zijn bij een organisatie, is dat payrollmedewerkers in dienst zijn bij een payroll bedrijf. Dit betekent dat de cao voor uitzendkrachten (NBBU cao) niet meer van toepassing is op payrollmedewerkers. Hierdoor zijn fasecontracten niet meer van toepassing voor payrollmedewerkers.

Payrollmedewerkers hebben ook recht op bijdragen aan een fonds, zoals scholing. Deze bijdragen moeten in geld worden gereserveerd en minimaal jaarlijks worden uitbetaald of eerder als een payrollmedewerker binnen een jaar uit dienst gaat. Afspraken met derden, zoals een collectieve verzekering of een fietsplan, kunnen worden gemaakt tussen de payrollwerkgever en de payrollmedewerker. Er is echter geen uitgewerkt toetsingskader hiervoor.

Payroll contracten die zijn aangegaan voor 1 januari 2020

Payroll contracten die zijn aangegaan voor 1 januari 2020 vallen onder de oude regels voor tijdelijke contracten. Hierdoor hebben payrollmedewerkers die een contract hebben voor deze datum, nog steeds recht op de regels voor tijdelijke contracten die golden voor 1 januari 2020. Wel hebben zij meteen recht op de andere arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen en verlofregelingen.

Sinds 1 januari 2021 heeft de Nederlandse overheid een betere pensioenregeling ingevoerd voor payrollmedewerkers. Dit betekent dat de medewerkers nu recht hebben op een pensioen via het pensioenfonds van de inlener, in plaats van alleen via het pensioenfonds van het payroll bedrijf. Dit zorgt voor een betere bescherming voor de toekomst van de payrollmedewerkers.

In het algemeen kun je zeggen dat payrollmedewerkers dezelfde rechten en arbeidsvoorwaarden hebben als werknemers die in dienst zijn bij een organisatie. Dit betekent dat payrollmedewerkers recht hebben op een eerlijk verloning, vakantiedagen, verlofregelingen, scholingsregelingen en een eventuele 13e maand. Ook hebben ze recht op dezelfde doorbetaling van loon als ze ziek worden.

Nadelen van het werken als payrollmedewerker

Er zijn ook enkele nadelen aan het werken als payrollmedewerker. Zo kunnen payrollmedewerkers geen gebruik maken van de cao voor uitzendkrachten en kan het soms lastig zijn om een vast contract te krijgen. Ook kan het zijn dat payrollmedewerkers minder snel worden gepromoveerd of in aanmerking komen voor bepaalde functies binnen een organisatie.

Belangrijke zaken om op te letten voor eerlijke arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast, is het belangrijk om te onthouden dat payrollmedewerkers in dienst zijn bij een payroll bedrijf, in plaats van bij de organisatie waar ze werkzaam zijn. Dit betekent dat payrollmedewerkers geen recht hebben op bijvoorbeeld een pensioen of verzekeringen via de organisatie waar ze werken, maar via het payroll bedrijf. Dit kan soms betekenen dat deze arbeidsvoorwaarden minder voordelig zijn dan voor werknemers die in dienst zijn bij een organisatie.

Om te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden van payrollmedewerkers eerlijk zijn, is het belangrijk om goed te letten op de regels en wetten die gelden voor payrollmedewerkers. Dit kan helpen om te zorgen dat payrollmedewerkers een goede arbeidsomstandigheden hebben en worden behandeld als volwaardige werknemers. Ook is het belangrijk om de arbeidsvoorwaarden van payrollmedewerkers te vergelijken met die van werknemers die in dienst zijn bij een organisatie, om te zorgen dat er geen ongelijkheid bestaat.

De specialisten van Payroll Select

Wil jij gebruik gaan maken van payroll of het gewoon eens hebben over welke mogelijkheden er voor jouw onderneming zijn? Neem dan contact op met de experts van payroll select. Zij kijken samen met jou naar hoe payroll Select jouw onderneming verder kan helpen.