Zo onderhoud jij je auto net zo goed als een Formule 1-coureur

Droom jij ook weleens dat je een echte Formule 1-coureur bent? Heerlijk racen over het circuit, het geluid van motoren in je oren en de geur van rubber en uitlaatgas in je neus. Wat zou het geweldig zijn om een dagje in Max Verstappen zijn schoenen te mogen staan. Maar voordat jij onder de Nederlandse vlag de racebaan op kunt scheuren, is het belangrijk om bij de veiligheid van je auto stil te staan. Als autoliefhebber zorg jij goed voor het uiterlijk van je voertuig, maar ook je individuele auto-onderdelen hebben eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. Wanneer moet je bijvoorbeeld je zomerbanden inwisselen voor winterbanden of je olie laten verversen? In dit artikel vertellen we je alles over het onderhoud van je auto.

De vormen van onderhoud

Volgens de ANWB valt het onderhoud aan je auto in vier categorieën te verdelen:

  • De jaarlijkse inspectie;
  • Reparaties aan versleten onderdelen;
  • Kilometer- of tijdgebonden vervanging van onderdelen;
  • Onvoorziene reparaties.

Hoe voer je zelf onderhoud uit?

Om op je onderhoudskosten te besparen, zijn er een paar kleine acties die je zelf kunt uitvoeren. Het is in ieder geval belangrijk om regelmatig je oliepeil te meten. Dit doe in ieder geval één keer per maand of voordat je een lange rit maakt. Gebruik een oliestok en controleer of het oliepeil zich tussen de MIN en MAX bevindt. Als het peil lager is dan MAX, is het goed om je olie bij te vullen. Ook de profieldiepte van je banden moet je in de gaten houden. Is de profieldiepte van je banden minder dan 1,6 millimeter, dan zijn je banden aan vervanging toe. Let verder ook op je bandendruk, scheurtjes in het rubber en andere schade.

Waar kun je terecht voor auto-onderhoud?

Door in ieder geval één keer per jaar naar de garage te gaan en een inspectie te laten uitvoeren, voorkom je een hoop narigheid. Een garage zoals Carteam kan alle soorten onderhoud voor je uitvoeren, van reparaties aan versleten onderdelen (zoals je remmen) tot airco-onderhoud tot onvoorziene reparaties (bijvoorbeeld bij een klapband). Alle Carteam-autobedrijven voeren het onderhoud aan je auto zo voordelig mogelijk uit, zodat jij je over de kosten geen zorgen hoeft te maken. Binnenkort ga jij dus weer helemaal op in je dromen over de F1… maar niet te hard rijden, hoor!